Blogi

Tanssin yhteiset askeleet

Lavatanssit olivat aiemmin yksi tavallisimpia paikkoja tutustua vastakkaiseen sukupuoleen, löytää se elämänkumppani, jonka kanssa askeleet sopivat yhteen. Vaikka nykyään on muitakin tapoja tutustua, ei tanssiminen ole kadottanut merkitystään uusien suhteiden muodostumisessa. Osa käy tanssimassa ja kursseilla, vain tanssin vuoksi, osa löytääkseen ystäviä tai parisuhteen. Tanssikursseilla ja tansseissa muodostuu monia, jopa elinikäisiä, ystävyyksiä. Tanssi yhdistää meitä monella tapaa.

37302326_10156676309776108_3072982747338244096_nKeväällä 2018 aloitettiin Miesten tanssihaaste-projekti, joka toi paritanssin pariin kymmeniä uusia miehiä (viejiä). Oli kyllä hienoa huomata, kuinka tässäkin porukassa näkyi tanssin monimuotoisuus, ja eri syyt tanssia: yksi kävi tanssimassa vain liikunnan vuoksi, toinen oppiakseen perusteet, jotta voi lähteä lavalle tanssimaan, kolmas tutustuakseen uusiin ihmisiin ja neljäs toivoi löytävänsä kumppanin ja näiden lisäksi oli varmasti monia muitakin syitä opetella tanssia. 

 

Yhden tarinan tanssihaasteen varrelta haluan teille jakaa: 

Mirva kertoo tarinaa näin: ”Monien elämän koukeroiden kautta tapasin erään, joka jo kauan sitten herätti mielenkiintoni. Yritin unohtaa, mutten voinut. Hän oli mielessäni usein. Tälle eräälle lähetin linkin tanssihaasteesta puolivitsillä, koska en tiennyt miten hän suhtautuu asiaan. Puolen tunnin kuluttua tuli vastaus, että hän laittoi hakemuksen menemään. Ajattelin siitä, että nyt voisi olla unelmien mies käden ulottuvilla. Noin kuukauden kuluttua tuli tieto, että hänet on valittu mukaan tanssihaasteeseen. Olisiko mahdollista saada itselleen tanssiva mies kaikilla mausteilla?”

”Ilmoittauduin tanssihaasteeseen, koska se oli keino saada olla Mirvan kanssa enemmän. Julkisesti. Ihmisten edessä. Sitä se olikin ensimmäiset tunnit. ”

Tommi kertoo: ”Olin kiinnostunut tanssimisesta jo etukäteen. Ja kun niihin sitten tunneilla toden teolla perehdyttiin tuntui tästä saavan enemmän irti. Onnistumiset toivat hyvän fiiliksen, mutta kun joku asia ei meinannut mennä perille, se meinasi kilpailuhenkiselle tyyypille todellakin ottaa koville. Pääosin eri tanssilajeista jäi hyvä maku.”

Mirva muistaa erityisesti erään tangotunnin, jossa kiertävällä vaihdolla Tommi osui hänen parikseen ja Joonas tuli ja koitti opastaa tanssiasennon korjaamisessa: ” Katsokaapa nyt- yläkropat kiinni- te olette liimautuneet toisiinne alhaalta ylös asti”. Voi Joonas, kun olisit tiennyt, kuinka hyvältä se silloin tuntui, vaikka hyvästä tanssiasennosta se olikin kaukana, miettii Mirva.

Tanssilavoille emme ole vielä yhdessä ehtineet, mutta emmeköhän vielä saa senkin järjestymään, Tommi kertoo. Kun murtunut jalka on parantunut, tanssin Tommin kanssa jälleen kuin liimapaperi, lisää Mirva.

Niin kuin tarinasta voi huomata, tanssi on edelleen yksi tapa tutustua luontevasti toiseen ihmiseen ja sen myötä ehkä löytää juuri se tärkeä henkilö elämäänsä.

”Nyt vierelläni on ihminen, jonka kanssa aion elämäni jakaa. Hänen kanssaan olen parempi kuin yksin”, Mirva tunnustaa. Tommin mielestä tärkeintä on, että on tanssin avulla vihdoinkin saanut loppuelämäänsä kumppanin, tanssiparin.

37386773_10156676309731108_3948860281324568576_n

-Mirva ja Tommi-

Onnea ja paljon yhteisiä askeleita Mirvalle ja Tommille, sekä niille monille muillekin, jotka tanssin kautta löytävät elämäänsä tärkeitä ihmisiä. Jos et vielä ole kokeillut paritansseja, niin käy ihmeessä tutustumassa. Nyt syksyllä on erityisen helppo hypätä mukaan, ja tutustua tanssilajeihin sekä moniin uusiin ihaniin ihmisiin.

Tanssihaasteen kevät kuulumisia

Se on pikku hiljaa aika kiittää tanssihaasteen miehiä ja yhteistyökouluja sekä -kumppaneita.

On ollut mieletöntä seurata näiden herrojen kehittymistä ja pienen tanssikuumeen nousemista. Tulemme varmasti näkemään useita heistä tulevaisuudessakin tansseissa, lavoilla ja kursseilla. Viime viikollakin käytiin Pavilla tutustumassa lavatansseihin.

ja kesällä moni on puhunut ainakin Valasrannan tanssileiristä… Mielenkiinnolla odotan, että pääsen heihin törmäämään mahdollisimman usein 😀

30441475_10155705552239671_9052109683350831104_o

-Hanna-

Tässä pieniä poimintoja kevään varrelta.

Toukokuu:

Tanssihaaste on saanut liput elokuun Tanssi Vieköön festareille! Aika siistiä  Käykää tutustumassa festareiden tarjontaan!

31391224_10155748122789671_4522811952388374528_o

***

Hyvät oli opit kurssilla , Kiitos Jyrki ja kaikki muut 🕺

***

Hannalle haasteesta Kiitos,mukava se on oppia uutta vaikka ikä on yli kuutta kämmentä…

***

Isot kiitokset tästä mahdollisuudesta kehittää omia tanssitaitoja tanssihaasteessa. Toistakymmentä tanssi-ilta ehdin käydä. Vielä Vappuaattonakin ehdin mukaan Antin Salsatunneille, ja siitä olikin kiva lähteä jatkamaan iltaa. Harrastus varmasti jatkuu vielä pitkään…

***

Huhtikuu:

Hidas foxi eilen vuorossa. Oli yllättävän helpon tuntuinen oppia ainakin askeleet. Jostain syystä vain aloitus tuppasi lähtemään välillä automaattisesti vasemmalla jalalla, mistä lie johtui – edellisistä lajeista varmaan… Mukava tanssi, ei tullut hiki pintaan….ainakaan tuskanhiki…

***

Terkkuja Oulusta.
Eka alkeisjatko tunti takana.
Hengissä ollaan ja fiilis on bueno.
Waloa ilmassa kun kohti kevättä mennään

30073685_1938728819485394_1516103245781808178_o

***

Jenkkatunti  Hämeenlinnassa. Onneksi ei ollut jenkkailta…😅 nimittäin hikeä pukkasi ihan riittävästi jo sen kolmen vartin jälkeen. Mutta kivaa oli taas kerran.

***

Maaliskuu:

No niin, muutaman viikon poissaolon jälkeen päässyt taas mukavasti tunneille. Erityisesti Big band swing lämmitti mieltä. Sain viime sunnuntaille houkuteltua ystäväni mukaan kokeilemaan Bugg-tanssia, hänkin tais jäädä ”koukkuun”.

Tosi antoisaa on ja tullut hommasta leppoisaa eli tarkoittaa sitä, että ei tarvitse jännittää osaamista, vaan enemmän keskittyä fiilistelemään. Taitotaso toki on edelleen aloittelija mutta silläkin on suuri vaikutus jännittäkö sitä tasoa missä on vai rentoutuuko vaan olemaan sitä mitä on.

Ihan super hyvältä tuntuu täällä Oulussa ja Walolla opetus on tuntunut itselle tosi hyvältä. Selkeää ja hyviä vinkkejä antavaa.

Kiitos ja tsemppiä kaikille!

***

Käpylässä tänään Joonas joraa ja jengillä on lystiä!

Hei! Tämähän sujuu jo, kuin tanssi

Käpylässä Joonas opetti meitä fuskaamaan. Etukäteen epäilin sen olevan kaltaiselleni suoraselkäiselle ja rehdille miehelle yhden tuskaisimmista lajeista.
Yllätyksekseni ilta sujui oikein hyvin. Tai ainakin tuntui hyvältä verrattuna aikaisempiin. Ja daamit… 💓 Enkä sitten yhtään fuskaa!

***

Joka kerta tulee ahaa-elämyksiä ja jotain uutta, ja Hämeenlinnan porukkakin alkaa tuntua jo tutulta.

***

Ensin oli fusku, sitten foksi ja tänään opeteltiin tangoa tosimiesten tanssihaasteessa. Tuntuu siltä kun tämä vähän helpottuisi koko ajan, jopa minä taidan näita tansseja oppia. Suuri ansio tästä kuuluu hyvälle opettaja Hannalle. Tietysti minä olen kaikista opetellut vain perusaskeleita ja peruskuvioita sekä viemistä 2 tuntia illassa. Askeleet ja kuviot yksin jotenkin onnistuvat mutta sitten kun siihen täytyy vielä ottaa se nainen mukaan…

***

Nyt kun on muutamia tunteja kunnollista oppia takana, niin tämähän menee jo hienosti 😊. Me käväistiin päiväristeily Tallinnassa, ja kun bändi soitti hyvää musaa niin pitihän sitä vähän kokeilla. Oltiin melkeinpä ainoat lattialla, mutta reissun paras palkinto tuli autokannella, missä ohi menevä vanhempi pari käveli meidän auton ohi ja kuului pikkuisen mielensäpahoittajan äänellä; ”Toi on se tanssijapari. Ainakin 10 kertaa kävivät tanssimassa” (mentiin 3 biisiä) Siis kutsuivat minuakin tanssijaksi 👍. Eli rohkeasti vaan kohti käytännön harjoituksia arvon tanssihaastemiehet.

28081154_10215646278055747_661935156_o

Kuva: Risto Nevalainen

Minä olen nauttinut paljon! En sano, että joka hetkestä. Mutta luotan siihen, että jalat vähitellen alkavat totella ja suunta on koko ajan parempaan.

***

Kiitos kuuluu hyvälle tanssinopettajalle Antille. Kun tulee välillä sanomaan antamaan ohjeita. Sit hokaa taas jotain mikä helpottaa tanssia..
Kyl tää tanssi kivaa ja hauskaa,vaikka ei aina ulospäin vaikuta siltä,kun keskittyy askeleisiin ja asentoon..Hip hei kiitos taas kaikille tanssijoille ja opettajille….

***

Eilen oli humppaa sen piti olla helpoimmasta päästä rytmillisestikkin . Vaihtoaskel humppa meni kyllä Jyrkin hyvien neuvojen tahtiin ,Kävelyhumppa oli jotenkin miellyttävää,mutta tökki askellus, ensi kerralla uskon sen pelittävän paremmin.

***

No, kaikkiaan homma on tuntunut loistavalta, vaatimattomasti. Kuten muuan kaveri epäili käyvän kuultuaan tanssihaasteesta, työpäivän aikana alkaa odottaa jo hyvissä ajoin että pääsee illalla treeneihin. Tässä kohden myös alkaa itse snadisti hahmottamaan miten laajasta asiasta on kysymys, kuinka paljon eri lajeja ja tapoja on, ja kuinka vaativaa on oppia niitä edes jollakin tasolla. Kevään mittainen tanssihaaste venynee kohdallani vuosien mittaiseksi matkaksi uuden oppimiseen ja kokonaan uuteen ympäristöön. Kärsimättömänä ihmisenä oman tuskaisen hitaan oppimisen hyväksyminen teettää kyllä myös päänvaivaa. Mutta kun pitkäkin matka aloitetaan ensimmäisellä askeleella, niin siinä mielessä noiden ensiaskelelten ottaminen on ollut jäätävän hienoa. Kiitos Kati erittäin hyvästä ja opetuksesta ja kiitos kaikille muillekin jotka ilta toisensa jälkeen tulevat mukaan!

***

Erittäin antoisa kokemus tämä on. En yhtään kadu, että lähdin ja pääsin tähän mukaan. Haastavinta on tähän asti ollut hidas valssi, jalat meinaa mennä omia menojaan, kun pitäisi ottaa hitaasti. Tanssikärpänen on puraissut salsan, bachatan ja merenguen kohdalla, rytmi ja tempo itselle kohdillaan.

Olen kyllä tykännyt tosi paljon, ikävä vaan että työt ja muut harrastukset ovat vieneet tanssiaikaa. Minä kun en ole koskaan tanssinut enkä koskaan edes ajatellut tanssivani niin nyt on pakko sanoa että olen paljon menettänyt. Meillä Porissa on loistava opettaja, kiitos Kati ja päätös on tehty, mun tanssit jatkuu vaikka tämä proggis loppuu.

 

 

Tanssihaasteen ensimmäisiä fiiliksiä

Tanssihaasteen ensimmäiset viikot ovat takana ja aivan huikeita tyyppejä meillä on mukana!

Miehet ovat rohkeasti jakaneet tuntemuksiaan ja tsempanneet toisiaan näillä tanssiharrastuksen alkumetreillä. Jokainen aloittava harrastaja voi samaistua tuntemuksiin onnistumisista ja haasteita, kun keho ei vielä tee niin kuin pää toivoisi.

***

Kiitos! Oli oikein kiva salsailta! Hetkellinen itsetyytyväisyys sai kyytiä, kun allani olikin yllättäin kaksi vasenta jalkaa. Vai olivatko sittenkin oikeita… Noh, jokatapauksessa olivat väärinpäin ja eri rytmissä kuin minä… Ensi viikkoon 👋

#tammottos #kovatjatkattanssii #miestentanssihaaste
Maananta salsatti ja ope sanos et Kuupas o rommi erullisemppa ku vesi…maa luule et salsa o iha munt varte…

Tänään kolmannella tanssitunnilla harjoiteltiin tangoa. Yllättäen tango sujui helpoiten kaikista tähän astisista. Lieneekö syy taidon kehittymisessä. Tanssi on edelleen haastavaa ja kun yhteen keskittyy niin toinen herpaantuu. Harjoitusta lisää ja loppuun asti vaikka hammasta purren. 😀

Miesten tanssihaaste alkoi minun osaltani fuskun opettelulla. Olivat elämäni (64 v.) ensimmäiset kaksi tanssituntia ja lähes ensimmäiset tunnit myös tanssia. Vaikka porukka oli mukavaa niin tuntui ensimmäinen tunti yllättävän pitkältä ja tuskaiselta ajalta. Vähän minua häiritsi se, että olin todennäköisesti peruskurssin ainoa täysin tanssitaidoton. Osa vaikutti ainakin minusta kokeneilta tanssijoilta ja joku naisista jopa kertoi olevansa neljättä vuotta peruskurssilla. Toisaalta sanotaan, että jos olet taitamattomin porukasta, niin silloin opit eniten. Tähän luottaen en anna periksi – ainakaan vielä – vaan ensi kerralla menen opettelemaan foksin perusteet.

Tunteet olivat samanlaiset kun naisten varpaat tuli tallottu mustiksi. Toivottavasti naisilla on seuraavalla kerralla turvakengät jalassa.
Samaa rytmitajuttomuutta minulle on aina hoettu…
Erittäin hyvin sanottu, jos olet taitamattomin porukasta, niin silloin opit eniten.

Tähän voin kommentoida, hyvin usein kun aloittaa tanssiharrastuksen ja menee ensimmäisille tunneille, tulee tämä fiilis. Minä en osaa, muut on paljon parempia. Onneksi sama ajatus on melkein jokaisen päässä, ja EI kukaan ei ole niin toivoton ettei oppisi tanssimaan, ja EI, ei ole sellaista asiaa kuin rytmitajuttomuus, et vain ole vielä harjoittanut sitä, kyllä se sieltä löytyy. 🙂

IMG_6067
Nyt se ensimmäinen kerta on korkattu, fuskua ja tuntuma on nyt jälkeen päin että tää on sit menoa……😂 Sika hyvä fiilis vaikka oma nimi piti ajokortista liki jälkeenpäin tarkastaa ja oviaukon löytäminen ulos oli haaste.😆
Tästä se lähtee! Fiilikset ekan treenikerran jälkeen ovat katossa.
Ensimmäiset tanssituntini, Foksi ja Fusku. Välillä tuntui, kuin olisi ollut kaksi vasenta jalkaa, keskittyminen pätki ja rytmi katosi. Tanssi oli kuitenkin hauskaa ja opetus tehokasta. Aika vierähti kuin siivillä ja hauskaa oli.

Tänään oli kivaa, Foksin perusteita & käänöksiä..
Kiitos ihanalle tanssinopettajalle. Tää on kivaa ja tätä tahtoo lisää.

Mahtavaa aloittaa viikko, kun saa pari tuntia tanssia buggia hymyssä suin. Muuten niin synkältä tuntuva viikon aloitus sai heti vähän positiivisuuttakin ajatuksiin.

***

Käykääpä tykkäämässä Facebookin Miesten tanssihaasteen sivusta sekä instagramissa #miestentanssihaaste

Tanssihaaste lähtökuopissa

Nyt on kaikki tanssihaasteen hakemukset luettu ja mukaan valittu 46 huippu tyyppiä. Ensi viikolla moni suuntaakin elämänsä ensimmäiselle paritanssikurssille. Meitä opettajia jännittää varmasti melkein yhtä paljon kuin tanssihaasteelaisiakin 😀

Yhteistyökumppaneitakin on mukaan ilmoittautunut pienillä alennuksilla, joten ainakin tanssimaan päästään ja uusia kenkiäkin ehkä sovitellaan jalkoihin. Jos haluat olla mukana tukemassa tanssihaastetta, niin ota rohkeasti yhteyttä.

Saa nähdä mitä kaikkea me keksitään yhdessä kevään aikana? Jotta pysyt menossa mukana käy tykkäämässä meidän Facebook sivuista sekä pidä nettisivuja silmällä.

-Hanna-

 

 

Miesten tanssihaaste

Edelleen elää valitettavasti uskomus siitä, että miehet, ja varsinkaan nuoret miehet eivät voi tai saa tanssia. Haluamme haastaa tätä ajatusta, jotta kaikki pääsisivät osallistumaan tähän harrastukseen mahdollisimman helposti.

Haasteen avulla tahdomme innostaa lisää viejiä tanssin pariin, jolloin tanssipari tulevaisuudessa riittäisi mahdollisimman monelle. Suomalainen perinteinen tanssi(lava)kulttuuri on meille hyvin tärkeä ja pyrimme sitä positiivisessa hengessä tukemaan. Tanssilavalla perinteisissä rooleissa tanssii yleensä mies (viejä) ja nainen (seuraaja). Haasteessa pyritään helpottamaan paritanssien puitteissa olevaa epätasa-arvoa, koska tällä hetkellä seuraajien (naisten) määrä ylittää viejien (miesten) määrän moninkertaisesti, niin kaikki eivät pääse tanssimaan vaikka haluaisivatkin. Olemme kuunnelleet naisten suurta palautemäärää ja toiveita, joita tanssinopettajamme kohtaavat päivittäin tansseissa ja kursseilla. Useat seuraajat toivovat ratkaisua ikuiseen viejien puutteeseen, miesten tanssihaaste pyrkii nyt vastaamaan seuraajien toiveisiin ja ratkaista viejäpulmaa tanssilavoilla sekä -kursseilla.

Hanna ja Antti 002-3.jpg

Olemmekin saaneet kymmeniä ja taas kymmeniä positiivisia kommentteja, naisilta ja miehiltä ympäri Suomeaa, kuinka hienoa on että tähän asiaan on tartuttu. Moni toivookin, että tulevaisuudessa tämä auttaa saavuttamaan paremman paritasapainon tanssikursseilla ja tanssilavoilla, jotta niin miehet kuin naisetkin pääsevät nauttimaan yhdessä tanssimisesta mahdollisimman paljon.

Syy miksi valitsimme nimeksi haasteelle, ”Miesten tanssihaaste” oli, että keskusteluissa aloittelevien miesten kanssa selvisi, että monikaan ei ymmärtänyt mitä tarkoittaa sana ”viejä”. Mietimme ja kyselimme mikä olisi sitten parhain tapa herättää tanssimattomien miesten huomio ja saada heidät kokeilemaan paritansseja? Monet vastasivat ”järjestäkää ilmaisia tanssikursseja miehille” selkeää ja yksinkertaista. No ei aivan 🙂

Seuraavaksi mietintään nousi tasa-arvo kysymys, onko tämä tasa-arvoista? Emme halunneet tarjota tätä mahdollisuutta ainostaan miehille, siksi jo suunnitteluvaiheessa sovittiin, että vaikka nimi olisikin ”Miesten tanssihaaste”, haaste olisi avoin myös naisille, jotka eivät vielä tanssi paritansseja ja haluavat aloittaa viejän roolista. Paritanssi on hauskaa ja tarkoitettu kaikille tasapuolisesti.

Tanssihaastetta on järjestetty jo aiemmin molemmille sukupuolille avoimena, mutta nyt halusimme tarttua erityisesti juuri tuohon naisten toiveeseen saada enemmän viejiä tanssin pariin. Tämä miesten tanssihaaste on keväälle 2018, ja toivottavasti suunnitteilla olevan syksyn 2018 tanssihaasteeseen löydetään rahoitusta, jotta se voidaan järjestää entistä laajempana, ja taas miehille sekä naisille. Rahoitusta kevään 2018 haasteelle saadaan useasta paikasta, mukana on tanssikouluja eri puolelta Suomea, Suomen tanssinopettajain liitto ry (STOL ry), sekä useita muita yhteistyötahoja.

HAE MUKAAN TÄSTÄ

Kommentteja edellisistä tanssihaasteista

🙂 Positiiviset fiilikset on ollut alusta lähtien haasteesta. Tässä on pikkuhiljaa ymmärtänyt kuinka hienoon juttuun sitä onkaan oikeen päässyt mukaan. Aina on ollut mukava tulla tunnille ja pois lähteä. Ainahan ne askeleet ei ole ihan kohdilleen osunut ja silti on ollut kannustavaa. Hyviä neuvoja saanut joka tunti niin opettajalta ,kun muiltakin kurssilaisilta. Onnistumisiakin on onneks tullut ja tajunnut ,että oivaltunut jotain ihan uutta! Tästä hyvä jatkaa eteenpäin!

-Henri-

——————-

Minulla tanssihaaste on ollut enemmän kuin pelkkä johdatus tanssin pariin. Se on ollut mahdollisuus tutustua omiin heikkouksiin ja vahvuuksiini sekä tavata upeita ihmisiä. Tapahtumien hauskuus on lähtöisin opettajista, hyvistä tyypeistä joita lavoilla kohtaa, omista epäonnistumisista ja onnistumisista eri lajeissa.
Haasteen kautta sain hyvän kuvan siitä, miten monipuolista tanssi on ja miksi sitä kannattaa harrastaa.
Ennen en ymmärtänyt juuri mitään musiikista, nyt kuuntelen mielenkiinnolla eri tempoja, rytmejä ja taukoja biisin aikana.
Harrastusmahdollisuuksien moninaisuus jaksaa myös yllättää, paikkoja ja opettajia löytyy koko ajan enemmän, kiitos sosiaalisen median.
Miksi siihen kannattaisi hakea mukaan?
Opit perustanssiaskeleet ja kuviot hyvässä seurassa. Tutustut huippu tanssiopettajiin joilta saa vinkkejä ja tietoa tapahtumista. Parannat omaa liikunnallisuuttasi ja edistät terveyttäsi. Myös sosiaaliset tarpeet tulevat usein tyydytetyiksi tanssi-illan aikana. Vaikka alkuun suurin osa keskittymisestä menee askeleiden ja kuvioiden opettelussa niin jossain vaiheessa ne alkavat sujua kuin itsestään. Tanssi tarjoaa loputtomasti haasteita eikä kukaan ole missään vaiheessa valmis. Tanssipiireissä harvemmin kukaan pitää itseään muita parempina, vaan kaikki ovat mukana oppimassa ja jakamassa neuvoja toisilleen. Mukaan kannattaa lähteä siis jo pelkästä uteliaisuudesta ja mielenkiinnosta.

-Juho-